KSIĘGA STANÓW POLSKICH czyli; gdzie, kto siedział w średniowiecznej Polsce

sobota, 30 kwietnia 2011

PIEKARY

pol: piekary, piekarze, piekarczyki
łac: panifices, pistores, paniopifices, fornarii, pistores pani, -extraneos, -magnarii
niem: Ba:cker, Becker

Piekarnia- pistrina

W Polsce mamy 16 osad o nazwie Piekary, Piekarty 1, Piekarnia, Piekary biskupie 1


Piekarze, wyrabiali i piekli chleb oraz inne pieczywo. Pojawiają się na kartach historii jako służebnicy książęcy i biskupi, na pierwszych uposażeniach klasztorów. Wymienieni w Przywileju Tynieckim w 1125 roku i Bulli Gnieźnieńskiej w 1136 roku, gdzie występują razem kucharzami i koniuchami jako ministeriales w opactwie w Łęczycy.
Ilustracja z Morgan Library, m103, Psautier z 1250 roku


 Na służbie księcia wędrowali razem z dworem książęcym, toteż tak jak kucharzy i łagiewników mieszkańcy wiosek mieli obowiązek ich gościć.

Drzeworyt autor nieznany
Być moze w takich przewoźnych piecach pieczono chleb w czasie podróży dworu lub wojska.


Piekarze wymieniani w pierwszych dokumentach prawa magdeburskiego razem z rzeźnikami i szewcami zakładali pierwsze branżowe cechy miejskie.




 
Piekarz na średniowiecznym kalendarzu



1 komentarz:

  1. Piec chlebowy znakomicie nadaje się do pieczenia mięsa a piekarze nie zawsze byli tylko piekarzami. W XV wieku rady miejskie Poznania i Krakowa ograniczały piekarzom ilość trzymanych świń do 12-16 szt. Widocznie ilość niesprzedanego pieczywa pozwalała na utrzymanie sporego stada wieprzy.

    OdpowiedzUsuń